fbpx

Šta je Wordpres i zašto je najbolji sistem za upravljanje sadržajem

Kada pomislimo na izradu web stranice, a nemamo iskustva s tim, pomislimo kako je to ipak posao koji se treba prepustiti nekome tko se samo time bavi – i često smo u pravu.
S tim u vezi, tekst u nastavku Vam može poslužiti kao dobra početna tačka.
Jedan od najboljih načina kreiranja web stranice je korištenje prethodno načinjenog CMS-a.

Šta je CMS???

Pa, CMS (engl. Content management system) je sistem koji omogućuje upravljanje sadržajem. U najširem smislu odnosi se na svako rješenje koje omogućuje klasifikaciju, organizaciju, povezivanje i svaki drugi oblik uređivanja sadržaja, a temeljna primjena CMS-a danas je u dinamičkom kreiranju web stranica nove generacije. U suštini, CMS predstavlja platformu koja Vam omogućuje da sami unosite i upravljate sadržajem na Vašoj web stranici, te ne zavisite od kompanije ili pojedinca koji Vam je izradio web stranicu. Zbog toga odmah na početku obratite pažnju na ovo, jer mnoge firme koje izrađuju web stranice iskorištavaju neznanje korisnika i rade na nekom od CMS-ova na koji samo oni imaju pristup. Tako da kada želite promijeniti dobavljača ili promijeniti sadržaj na web stranici, mogu da Vas uslovljavaju za nešto što u suštini Vama kao vlasnicima web stranice pripada.

Zašto WordPress?

Da bi ste to izbjegli, najbolje je da koristite neki od najboljih i univerzalno najčešće korištenih CMS-ova, među kojima se izdvaja WordPress.
Najprije iznijet ćemo nekoliko statističkih podataka o WordPress- u koji govore dovoljno sami za sebe:

– WordPress trenutno zauzima 39.5% od svih web stranica u 2021 godini te 10 godina zaredom zauzima prvo mjesto u izboru najpopularnijeg CMS sistema
– WordPress je najbrže rastući CMS, koji u prosjeku podržava preko 15 % web stranica koje spadaju u top 100 u svijetu
– Svake sekunde se objavi 17 tekstova na web stranicama koje podržavaWordPres
– Od 1 milion najboljih web stranica na svijetu, 297,629 ih je izrađeno u WordPress –u

Da bi ste stekli sliku o dominaciji WordPress-a u nastavku pogledajte pregled 10 najzastupljenijih CMS-ova koji se trenutno koriste:
1. WordPress – 39.6%
2. Shopify – 3.2%
3. Joomla – 2.2%
4. Drupal – 1.5%
5. Wix – 1.5%
6. Squarespace – 1.5%
7. Bitrix – 1.0%
8. Blogger – 1.0%
9. Magento – 0.7%
10. OpenCart – 0.6%
Bacimo brzi pregled na to zašto je WordPress najbolji izbor za kreiranje web stranica.

– Lako ga je instalirati. Većina hosting servisa ima opciju instalacije jednim klikom za WordPress,

– Velika zajednica. Ovo znači da ga koristi puno ljudi, pa ako zapnete s nečim, uvijek možete pitati ljude da vam pomognu.
– Idealan za one ne-tehnički spretne koji žele uspostaviti svoju online prisutnost na brz i isplativ način.

– Visoko prilagodljiv. Možete skinuti puno besplatnih (ili plaćenih) tema i instalirati ih na svoju web stranicu u roku nekoliko minuta.
WordPress je zaista unio nevjerojatnu revoluciju u izradi internetskih stranica. Svako ko koristi WordPress upoznat je sa činjenicom da se dodacima mogu olakšati mnoge radnje. Implementiranje koda, uređivanje komentara, tekstova, slika, materijala… obavlja se u svega par klikova zaslugom dodataka. Većina dodataka je besplatna, dok se neki plaćaju. Postoje dodaci koji imaju besplatnu verziju sa ograničenim mogućnostima, ali i plaćenu verziju koja korisniku pruža veće mogućnosti.

I na kraju dijela o WordPress-u jedna zanimljivost.
WordPress se najviše downloaduje srijedom, a najmanje petkom.

Podijeli:

O nama

Mi smo tim mladih i ambicioznih ljudi koji vama pomažu u unapređivanju poslovanja kroz najnovije I najefikasnije vidove internet marketing.
Specijalizovani smo za kreiranje Web stranica, kreiranje i praćenje Google Ads kampanja i ostalih kampanja na društvenim mrežama.

Najnovije objave
We have an ideal solution for your business marketing
Facebook i instagram oglašavanje ED-Vision

Zahtjev za ponudom

Iniciranje sastanka