Hajdarovac br.86, 75320 Gračanica
TK, Bosna i Hercegovina
+387 62 129 740
+387 61 516 628
info@ed-vision.com
podrska@ed-vision.com

Hosting


Što je web hosting i zašto je tako bitan?


Šta je web hosting i čemu služi? Da li mi je potreban web hosting i kako ga odabrati? ……samo su neka od pitanja koje sebi postavljaju svi koji se nisu imali priliku susretati sa pojmom web hostiga.

Ako ste početnik u svijetu web hostinga, ovaj tekst će Vam na jedinstven način objasniti terminologiju, značaj i vrste web hostinga, kao i najznačajnije stvari na koje treba obratiti pažnju u procesu odabira web hosting providera.

Pa krenimo redom!


Šta je web hosting?

Najjednostavnije rečeno, web hosting podrazumijeva prostor na serveru na koji se smješta sadržaj web stranice. Ako je Vaša web stranica  virtuelna zgrada na Internetu, onda je web hosting virtuelna parcela na kojoj je web stranica sagrađena.  Dakle, morate iznajmiti „prostor” u koju ćete smjestiti svoju web stranicu da bi bila vidljiva na internetu, tako da je web hosting isto što je garaža za Vaše auto ili kuća za Vašu porodicu.

Web hosting dakle, predstavlja uslugu smještaja web stranica na web server prilikom koje pružatelj hostinga iznajmljuje korisniku hostinga dio prostora na serveru za određeni period – najčešće godinu dana.

U praksi, web hosting prodaju kompanije koje su specijalizovane za web hosting i kod kojih klijenti mogu zakupiti određeni prostor na internet serveru ili, u skladu sa svojim potrebama cijeli internet server. Drugačije rečeno, kada je izrada web stranice gotova, potrebno ju je staviti na web server, koji je spojen na internet. Usluga smještaja stranica na web serveru naziva se web hosting koji omogućava da Vaša web stranica bude dostupna posjetiteljima 24 sata , 7 dana u nedelji. Serveri su moćni računari sa velikim prostorom za skladištenje na svom hard disku ili nizu hard diskova koji poseduje neprekidnu vezu sa globalnom internet mrežom ( engl. Worl Wide Web ). Taj prostor se izdaje onima koji su zainteresovani da njihova  web stranica bude prisutna na Internetu. Svaki server na Internetu ima svoju jedinstvenu IP (internet protokol) adresu.

Web hosting obično uključuje i email servis, podršku za određene programske jezike, pristup bazi podataka i odgovarajuće opcije za upravljanje prostorom na serveru. Web hosting paket nema svoju svrhu bez registrovanog i aktivnog domena koji je na odgovarajući način povezan sa hosting paketom.

Dakle, usluga web i mail hostinga podrazumijeva postavljanje web stranica na web servere, kreiranje vlastitih e-mail adresa i mailbox-a, kreiranje baza podataka, instaliranje specifičnih aplikacija, statistike posjećenosti itd.

Najvažniji web hosting pojmovi

Sada, kada znate šta je to web hosting, upoznat ćemo Vas sa osnovnim web hosting pojmovima sa kojima ste se možda ranije i susretali,  ali niste znali njihovo značenje. Prođimo u kratkim crtama kroz neke često korištene pojmove u web hosting terminologiji:

Server

Ovaj pojam se najčešće koristi za računar koji je namjenjen za obavljanje određenog posla ili više poslova za potrebe korisnika na mreži, kao na primer, prikaz web stranica, prijem i slanje elektronskih poruka, smeštanje fajlova, baza podataka i naravno web hosting.Domena

Kao što ljudi, gradovi, ulice, filmovi, pjesme, firme itd. imaju svoja imena, tako i vaša web stranica mora imati ime, odnosno domenu.  Domena se sastoji od dva (2) dijela: naziva domene i ekstenzije. Npr. Na našoj web stranici www.ed-vision.com,  “ed-vision” je ime domene, a “com” je ekstenzija. Registrovan domen, osim vlasništva naziva, nema nikakvu svrhu i funkcionalnost na internetu bez zakupljenog web hosting paketa, servera ili servisa sa kojim će domen biti povezan.Disc Space

Disc space je prostor na disku (zakupljena količina prostora) na kojem pohranjujete sve datoteke vaše web stranice, emailove, baze podataka.


IP adresa

IP adresa je jedinstveni broj, sličan telefonskom broju, koji koriste računari u međusobnom saobraćaju putem interneta uz korišćenje internet protokola. Ovo dozvoljava računarima dalje sprovođenje informacije u ime pošiljaoca kako bi računari znali gdje da ih dalje pošalju i kako bi znale da je to prava destinacija.

SSL certifikat

Opasnost na Internetu sa sve većim brojem brojem hakera konstantno raste. Zbog toga je potrebno imati instaliran SSL certifikat (Secure Socket Layer), na vašem web hostingu. Time se obezbjeđuje da  svaka veza koja se uspostavi bude uspostavljena samo sa računarom korisnika. SSL certifikat je vezan za domenu i obnavlja se svake godine. Svaka stranica koja čuva osjetljive podatke ili Web Shop prilikom kupovine, mora da ima instaliran SSL certifikat. Mnogi korisnici ovo prvo provjeravaju prilikom odabir web hosting providera na svojoj web stranici, kao i kod web stranica na kojima je porebno upisati povjerljive podatke kao npr podatke sa kreditne kartice I sl.


Backup (Sigurnosna kopija)

Usluga backup-a ili snimanja sigurnosne kopije web stranice je sada u standardnoj ponudi većine web hosting kompanija, a zapravo znači da se periodično snimaju kopije svih stranica na serveru, tako da u slučaju bilo kakvog problema ili hakerskog  napada možete vratiti sigurnosnu kopiju
Domain Name Server (DNS)

Sistem koji je nama ljudima lako shvatljiv i koji pretvara nazive računara (hostname) i internet domena u IP adrese, kako ne bismo morali da pamtimo razne numeričke IP adrese po kojima se računari inače prepoznaju, već umesto toga na internetu zahvaljujući DNS-u možemo da koristimo razumljive nazive domena koji su alfanumerički i koje možemo lako zapamtiti.


Zone Files (DNS zonski fajlovi)

To su najjednostavniji i najvažniji fajlovi koji se odnose na DNS. Zonski fajlovi su ​​tekstualne datoteke čiji se sadržaj može mijenjati. Oni sadrže svaki detalj vezan za Domain Name Server. Sadržaj ovih fajlova možete mijenjati sa programima kao što je Notepad.CPanel

CPanel je engleska skraćenica koja u prevodu znači “kontrolna tabla” web hostinga i omogućava da upravljate aktivnostima koje se tiču vašeg web hosting računa. Možete učitavati datoteke, slike i kodove za vaše web stranice prijavom na CPanel.
Vrijeme propagacije

Vrijeme propagacije je količina vremena koja je potrebna DNS-u za ažuriranje novih datoteka na serverima koji se nalaze na različitim geografskim lokacijama. Dakle, kad god ažurirate DNS postavke, vaša web hosting kompanija će obično napomenuti da će biti potrebno između 24 i 48 sati da bi promjene stupile na snagu. Ovih “24-48 sati”, nije ništa drugo nego vrijeme potrebno za propagaciju.


Bandwidth

Količina podataka koja se može prenositi između vaše web stranice i posjetitelja. Bandwidth za osnovne web stranice bi trebao biti između 10 i 20GB. Svaki put kada otpremate svoju datoteku, provjeravate email, netko posjećuje neku stranicu vaše web stranice itd, sve ovo koristi vaš promet, odnosno, količinu podataka koja se razmijenjuje u odnosu korisnik – server. Što više posjetitelja web stranice imate, više bandwidth-a će vam trebati. Također, vrlo bitno je napomenuti da video i audio sadržaj zahtijeva više bandwidth-a nego običan tekst.

MySQL Database

Ovo su baze podataka koje koriste web aplikacije kao što su Joomla, WordPress, forumi itd, za čuvanje podataka u bazi. Znači, one su vam potrebne ali ne moraju biti neograničene već onolike koliko su vaše potrebe da biste pokrili sve aplikacije koje koristite a da svaka ima svoju MySQL bazu podataka.


Addon Domains

Ovo je prilično lako za razumjeti. Radi se o broju različitih domena koje će biti povezane sa vašim hosting računom. U zavisnosti od hosting paketa paketa koji ste odabrali, možete imati jednu ili više domena povezanih sa hosting računom. U svakom slučaju, to iziskuje i veći prostor na vašem računu, odnosno, prostora na disku, prometa, itd.Praktički, ovo je garantirano vrijeme koje će vaša web stranica biti dostupna. Znači, što više to bolje. Ipak, nitko ne može garantirati 100% uptime ali 99,9% je sasvim očekivano.
Vrste web hostinga

Iako postoje mnoge besplatne web hosting platforme,  one uglavnom ne garantuju kvalitet i što je najbitnije sigurnost.  Za ozbiljan nastup na Internetu, danas su u ponudi provajdera aktuelne tri vrste web hostinga: shared, namjenski i virtuelni.

Shared web hosting

Shared web hosting podrazumijeva da mnogo korisnika dijeli jedan server kod istog hosting provajdera. To znači da klijent zakupi samo dio prostora na određenom serveru, a u zavisnosti od prostora na serveru, te veličine web stranice, može da bude i stotinu različitih web stranica na jednom serveru. To znači da sa drugim web stranicama dijelite procesorsku snagu, prostor na hard disku, memoriju …  itd.  Glavna prednost shared web hostinga je niska cijena, jer mnogo ljudi dijeli jedan server.  Također,  niža je i cijena održavanja servera, pa samim tim i web hosting usluge.

Nedostaci shared web hostinga su generalno loše performanse sistema. S tim u vezi, stranice na web stranici se mogu ponekad dugo učitavati. Također, vrlo često se dešava neka od web stranica sa kojim dijelite web hosting troši mnogo resursa na serveru što može uzrokovati da se ostale web stranice sporije učitavaju. Tako da ako vam je važno da vaša web stranica  bude stalno dostupna i da se stranice brzo otvaraju, shared web hosting  nije za Vas.Namjenski (dedicated) web hosting

Druga vrsta web hostinga koja se koristi je tzv. namjenski (dedicated) web hosting koji podrazumjeva  dodeljivanje čitavog  server i pratećih servisa  samo jednoj web stranici.  Ovakva usluga je namenjena onima koji imaju potrebu za vrhunskim performansama svojih web stranica, vezanih za veliki protok, visok nivo bezbjednosti i garantovanu dostupnost. Pošto Vaša  web stranica ne dijeli server ni sa kim, već  se zakupljuje stvarni, fizički server, dobija se najveći stepen bezbjednosti, pouzdanosti i dostupnosti web stranice.  Ovo je razlog zašto je ovo najskuplji web hosting i nije svakome dostupan. Najčešće se koristi za jako velike web stranice sa nekoliko stotina hiljada korisnika na dnevnom nivou.Virtuelni web hosting VPS

Pored ove dvije vrste web hostinga postoji još jedan, koji se najčešće koristi i koji je po svojim karakteristikama najbolje riješenje. Riječ je o tzv. Virtuelnom web hostingu, odnosno virtuelnim serverima koji predstavljaju jednu od mnogih virtualnih mašina koje se pokreću na jednom računaru.

Virtuelni web hosting pruža kompletnu virtuelizovanu infrastrukturu uključujući servere, mrežu, skladišni prostor i sistem za upravljanje, koji formiraju računarski cloud, odnosno “oblak“.

Ova vrsta web hostinga je upravo najbolja opcija za one koji imaju web stranicu koja je prerasla mogućnosti shared web hostinga, a nemaju potrebe ni mogućnosti da investiraju u vlastiti server. Dakle, viruelni web hosting je nešto između shared web hostinga i dedicated servera, jer dobivate vlastiti operativni sistem u virtuelnom okruženju, pa su resursi servera sasvim dovoljni da dobijete potrebnu brzinu, pouzdanost uz razumnu cijenu. Dakle, svaki virtuelni server je izolovan od drugih servera i radi potpuno nezavisno. Jednostavno rečeno, u ovoj opciji Vi dijelite fizički server koji se nalazi na nekoj lokaciji. Dakle sa drugim korisnicima dijelite samo hardver, a u isto vrijeme imate virtuleni privatni server, koji je potpuno izolovan od ostalih na glavnom serveru i radi nezavisno od ostalih. Hosting provajder održava hardver dok je vlasnik servera odgovoran za softver i operativni sistem.

U suštini,  ovo je idealna opcija za sve koji žele web stranicu za svoju firmu, web shop ili blog jer ova vrsta web hostinga ima mnogo viši stepen pouzdanosti, jer ukoliko i dođe do nekog kvara, zahvaljujući osnovnim karakteristikama Cloud sistema, web stranica će nesmetano da funkcioniše jer ovaj web hosting nije centralizovan. Dakle,  iako viruelni serveri pokreću softver na istom fizičkom računaru kao i druge korisničke virtualne mašine, on u mnogim aspektima funkcionalnosti daje mnogo veću stabilnost i ogromne resurse kao i odvojeni fizički računar te je najbolja opcija, kako za početnike, tako i za već iskusne igrače, sa mnogo odigranih utakmica na internetu.Kako odabrati web hosting providera za web stranicu?

Često se dogodi da ljudi odaberu prvi web hosting na kojeg naiđu, zaboravljajući da je kvalitetan web hosting okosnica svake web stranice. On pokriva sve – od brzine njenog učitavanja, preko stabilnosti, do sigurnosti.

Kao prvo, potrebno je da web hosting bude brz, pouzdan i da podržava sve servise koji su potrebni da bi vaša web stranica normalno funkcionirala. Također, treba vam web hosting koji nudi dovoljno prometa te dovoljno prostora na disku (količina prostora koja je potrebna za pohranjivanje svih datoteka vaše web stranice). S tim u vezi, treba da procjenite koliko očekujete posjeta na Vašoj stranici u narednim mjesecima, te da li će se ta potreba povećavati?  Od odgovora na ovo pitaje zavisi koliko Vaš web hosting treba da bude prilagodljiv.

Protok na nekom web serveru je količina podataka koja se prenese na server i sa servera. Također, Kada birate web hosting kompaniju, jedan od najbitnijih stvari jeste prostor na serveru. Ono na što treba obratiti posebnu pažnju jeste činjenica da je web stranica „živ organizam“, na kome se stalno povećava količina sadržaja, pa trebate dobro procijeniti koliko bi Vaša web stranica u narednom period mogla “narasti”. Takodjer i ovde, kao i kod protoka, bitno je odabrati prostor na serveru koji vam stvarno treba. Naravno, ako ne zakupite paket koji omogućuje neograničen protok i prostor na serveru, što je i najčešči slučaj.

Također, treba da provjerite koji nivo zaštite koju web hosting kompanija nudi, da li ima zaštitne zidove koji Vas mogu zaštititi od hakerskih napada, te da li pružaju pomoć u instaliranju SSL certifikata.

Vrlo je bitno da li web hosting provajder nudi sigurnosne kopije (backup) podataka koji obezbjeđuju mnogo veću bezbjednost web stranice čak i u slučaju hakerskih napada. Osim toga, za bezbednost web stranice su bitna i softverska rešenja na serveru i autentikacija korisnika web stranice.  Ako hosting kompanija ne ulaže u pitanje bezbjednosti i ovaj dio nije na visokom nivou, odmah pređite na drugu.

Vrlo je važno da odaberete web hosting pakete koji podržava najnoviju Wordpres verziju? Odmah na početku provjerite da li hosting kompanija podržava PHP verziju 7 ili veću, kao i MySQL bazu od 5.6 pa na više.

Obavezno provjerite kakvu podršku web hosting kompanija nudi? U vezi sa podrškom najvažnije je vrijeme odziva u slučaju da dođe do zastoja, te njihova tehnička stručnost i znanje. Preporučujemo web hosting provajdere koji imaju 24/7 tehničku podršku, preko e‑pošte, telefona ili četovanja, jer nikad se ne zna u koje doba dana ili noći će podrška stručnih lica biti potrebna. Također, proverite da li na web stranicama njihovim providera postoje detaljna uputstva, tabele sa najčešće postavljanim pitanjima i odgovorima.

Također, ako se pitate da li morate kupovati web hosting kod iste kompanije, kod koje ste kupili domenu, odgovor je ne. Sa već postojećom domenom možete kupiti web hosting kod bilo kojeg provajdera, a to najčešće i jeste praksa.  Preporučeni redoslijed poteza je da registrujete domenu, krenete u izradu web stranice koji se razvija na nekoj privremenoj radnoj adresi (obično je to poddomen proizvođača web stranice), a kada se znaju svi potrebni parametri završene web stranice – tek onda se zakupi web hosting, poveže domen na njega i prebaci na web stranicu.

Kada je uz pitanju plaćanje, web hosting možete plaćati mjesečno, a možete ga platiti odjednom za cijelu godinu. Cijene su različite, ali uglavnom kod svih imate više varijanti. Dobra stvar je što je mijenjanje web hostinga puno jednostavnije  i ne utiče na posjećenost na web stranici kao što je to u slučaju mijenjanja domene.

Dakle, raspitajte se o kvalitetu različitih riješenja web hostinga i pronađite kompaniju ili pojedinca koji će vam realno preporučiti vrstu web hostinga za vaše konkretne potrebe.  Ponuda web hosting paketa je stvarno raznolika i na vama je da odlučite što vam treba i koje su vaše mogućnosti, počevši od finansija pa do sposobnosti da svoj Internet projekt ili posao proširite u zavidnom vremenu što će od vas tražiti neko bolje web hosting rješenje.

Jedna od web hosting kompanija koja nudi mogućnost zakupa hostinga na virtuelnim serverima je Ed Vision.Zašto odabrati ED Vision kao web hosting providera?

Prije svega, mi nismo tipična hosting kompanija ima ograničeno znanje o srodnim djelatnostima. Naš primarni posao je kreiranje učinkovitih i cijenom dostupnih  marketinških rješenja koja će Vas i Vaše proizvode i usluge učiniti prepoznatljivim na tržištu, izdvojiti Vas od konkurenata i učiniti Vaše poslovanje uspješnijim? S tim u vezi, bavimo se svim aspektima razvoja web stranica, te osiguravamo sigurno okruženje web stranica i obezbjeđujemo sve uslove za njihovo stabilno funkcionisanje.

Vjerovatno se pitate “Sve je to uredu, ali kakve to veze ima sa web hostingom i šta ja imam od toga?”

Pa, ovo je bitno prije svega jer korisnici našeg web hostinga, a posebno oni kojima smo ujedno kreirali  i web stranice, imaju samo jedno mjesto za podršku. Ukoliko web stranica pokazuje greške u radu, naš tim radi provjere na samoj web stranici (provjere programskog koda), ali istovremeno testira i web hosting resurse. Nema prebacivanja odgovornosti između programera web stranice i pružatelja web hosting usluge, kako to inače biva kada se problem ne može identificirati. Ovo je prednost koju svakako ne bi smeli zanemariti.

Također, činjenica da se bavimo različitim aspektima internet marketinga tjera nas da uvijek iznova uvodimo inovacije koje će na ovaj ili onaj način poboljšati online prisustvo naših klijenata.

Naši serveri su u potpunosti podešeni za WordPress hosting. Također, s obzirom na ranjivost WordPressa na napade hakera (kao što vidite realno ukazujemo na sve potencijalne rizike) redovno radimo sigurnosne preglede korisničkih web stranica te korisnicima svojim savjetima nastojimo pomoći da čim više zaštite svoje WordPress stranice od neovlaštenih upada.

Pored toga, pružamo  zaštitu ličnih podataka kupaca, na način da prikupljamo samo nužne, osnovne podatke o kupcima / korisnicima koji su nužni za ispunjenje naših obaveza.  Svi se podaci o korisnicima strogo čuvaju i dostupni su samo djelatnicima kojima su ti podaci nužni za obavljanje posla.

Hosting paketi ED Visiona kreirani su za klijente koji svoje stranice i e-mailove žele staviti na kvalitetan i pouzdan server.  Također, ako već imate web hosting, ali niste sigurni u njegovu pouzdanost, javite nam se. Dat ćemo odgovore na Vaša pitanja, te Vam pomoći da se opredijelite  za pouzdan web hosting. A ako se odlučite za nas, besplatno ćemo uraditi migraciju Vaše web stranice.

 

Preko 550 zadovoljnih klijenata dokaz su našeg kvaliteta.TABELA WEB HOSTINGA


DETALJI PAKETABASIC HOSTINGSTANDARD HOSTINGPRO HOSTINGULTIMATE HOSTING
Cijena48.00 KM/GOD.96.00 KM/GOD.144.00 KM/GOD.240.00 KM/GOD.
vCPU1114
RAM1 GB1 GB1 GB4 GB
Prostor na disku2 GB20 GBNeograničenoNeograničeno
Mjesečni protokNeograničenoNeograničenoNeograničenoNeograničeno
Broj sajtova1123
Podržava Dedicated IP
SSL certifikat
24/7/365 Monitoring
R1 Soft Recovery Backup
Bez ugovora
99.9% Uptime garancija
30 dana vraćamo novac
Besplatan setup
DOMENE I FTPBASIC HOSTINGSTANDARD HOSTINGPRO HOSTINGULTIMATE HOSTING
Addon domeneNeograničenoNeograničenoNeograničenoNeograničeno
Parkirane domeneNeograničenoNeograničenoNeograničenoNeograničeno
PoddomeneNeograničenoNeograničenoNeograničenoNeograničeno
FTP naloziNeograničenoNeograničenoNeograničenoNeograničeno
KARAKTERISTIKE HOSTINGABASIC HOSTINGSTANDARD HOSTINGPRO HOSTINGULTIMATE HOSTING
WordPress Hosting
MySQL baze
CGI
Fast CGI
PHP 5
Ruby On Rails
SSH
Perl
Python
Cron
FrontPage
Curl
GD 2
Streaming Audio/Video
EMAILBASIC HOSTINGSTANDARD HOSTINGPRO HOSTINGULTIMATE HOSTING
POP3 Accounts
Web Mail
E-mail Alias
Auto Responders
Mailing ListsNeograničenoNeograničenoNeograničenoNeograničeno
Catch Alls
Spam Assassin
Mail Forwarding
IMAP Support
SMTP
KONTROLNI PANELBASIC HOSTINGSTANDARD HOSTINGPRO HOSTINGULTIMATE HOSTING
cPanel
Soholaunch
Hotlink Protection
Custom Error Pages
Instant Blogovi
Instant portali
Instant PHPnuke
Instant Forums
Instant Guestbook
Instant Counter
Instant FormMail
Redirect URL
File Manager
PW Protected Directories
phpMyAdmin
STATISTIKEBASIC HOSTINGSTANDARD HOSTINGPRO HOSTINGULTIMATE HOSTING
AWStats
Webalizer
Raw Log Manager
Referrer Logs
Error Logs
48.00 KM/GOD.NARUČI96.00 KM/GOD.NARUČI144.00 KM/GOD.NARUČI240.00 KM/GOD.NARUČI