fbpx

Zašto se moja pošta smatra neželjenom poštom?

Putanja:
< Sve teme

Jeste li imali problema s e-porukama koje šaljete kontaktima jer stižu u neželjenu poštu ili su odbijene zbog neželjene pošte? Rješenje za ovo nažalost nije jednostavno, jer se danas poštanski promet koristi vrlo različito od načina na koji je izvorno razvijen. Postoji nekoliko razloga zašto primatelj prima vaše mailove kao neželjenu poštu ili ih čak odbija zbog neželjene pošte. U ovom ćemo članku razgovarati o najčešćim oblicima i o tome što ovdje možete učiniti kako biste smanjili šansu da se to dogodi.

 

Najčešći uzroci

Upotreba riječi

Ako vaša pošta bude odbijena na osnovu sadržaja, u većini ćete slučajeva dobiti poruku o tome, ali to ne mora uvijek biti slučaj. Ako dobijete odgovor od servera koji prima, to bi bilo slično ” 550 sadržaj ove poruke izgledao je kao neželjena pošta “. To znači da sadržaj vaše pošte sadrži riječi ili tekst koji je vrlo sličan neželjenoj pošti, filter neželjene pošte primaoca odbija vašu poštu isključivo na osnovu sadržaja.

Ispod je nekoliko primjera riječi / tema koji mogu biti razlog da filtri za neželjenu poštu vide vašu poštu kao neželjenu poštu. Naravno, kontekst i kvantitet upotrebe riječi / predmeta djelomice su presudni u tome. Na mreži možete pronaći različite web stranice koje koriste opsežnije liste. U suštini, to znači da morate obratiti pažnju koje riječi i teme koristite u svojim e-porukama i gdje naglašavate ukupni sadržaj e-pošte.

 • Besplatno
 • Popust
 • Benefit
 • Specijalna ponuda
 • Viagra
 • Seksualno obojene stvari
 • Droge
 • Medicinski tretmani
 • Naručite danas
 • Ovo nije neželjena pošta
 • Pretplatite se
 • Uštedite puno

 

Netačne DNS postavke

Moguće je da primajući domaćin provjerava e-poštu na SPF-u i DKIM-u , to su DNS zapisi kojima možete upravljati za svoju domenu. Sa paketom zajedničkog hostinga i domenom kojom mi upravljamo, ovo se automatski postavlja za vas, sve promjene koje morate sami održati. Korisnici oblaka moraju sami napraviti konfiguraciju za DKIM, SPF je također pod vlastitim upravljanjem.

Negativna ocjena tester-a

Da biste provjerili koje točke u vašem poštanskom prometu mogu biti poboljšane, možete poslati testnu e-poštu na test adresu na  mail-tester.com . Ishod ovog testa ukazuje koje se bodove mogu poboljšati, u slučaju jednostavne testne e-pošte vjerojatno ćete dobiti negativne bodove jer se sadržaj često koristi, možete to naravno zanemariti jer je riječ o testnoj e-pošti.

Najčešće točke koje se lako mogu riješiti su SPF i DKIM zapisi. Na primjer, ako umjesto poslužitelja pošte Ed-vision koristite svoj vlastiti poslužitelj pošte, preporučujemo da ga dodate u svoj postojeći SPF zapis pomoću uključivanja. Uz ovo, kada vaš primatelj provjeri SPF, znat će da je poslužitelj pošte prepoznat kao legitimni poslužitelj pošte za ovu domenu. DKIM takođe može pomoći kao dodatni alat za verifikaciju primatelja.

DMARC rekord također može pomoći s nekim prijemnicima. Iako je ovo jednostavno postaviti, nema negativnog učinka ako nedostaje, tester za poštu također ne daje odbitak bodova ako nije prisutan DMARC zapis. Razlog tome je što se DMARC trenutno ne koristi široko.

Pomoću gore spomenute kombinacije u većini slučajeva možete uspješno dovršiti ispitivač pošte. U nekim slučajevima se spominju i tačke koje se bave sadržajem ili izgledom. Poželjno je slijediti ove savjete čak i ako ne oduzimaju puno bodova. Uz visoku ocjenu tester-a pošte, šansa da se e-poruke iz tehničkih i značajnih razloga vide kao neželjena pošta je u teoriji mala.

Pročitajte i: SPF zapisi – šta je to i kako ih koristiti? Kako mogu postaviti DKIM? Kako da postavim DMARC?

Pozitivna ocjena tester-a

 

Primalac blokira vašu domenu

Moguće je da domaćin koji prima koristi crnu listu domena u koje nemaju povjerenja. Da biste znali da li je to slučaj, najbolje je da kontaktirate svog primaoca i provjerite jesu li vaše domene greškom unesene u filter za neželjenu poštu (ako on / ona ima ovu opciju na raspolaganju), u suprotnom primajući domaćin ili administrator e-pošte možda će vam moći reći više o tome.

U nekim slučajevima primajući server takođe pruža automatski odgovor putem sistema za isporuku pošte. Ovo može izgledati kao ” 550 e-poštu blokirao … ” i ” 550-poruku odbio filtar neželjene pošte “.


IP reputacija

Ako ste od nas kupili Cloud / VPS, moguće je da je ipad adresa vašeg servera stekla određenu reputaciju kod primalaca , to je nedostatak (ili prednost) za primanje e-pošte s vašeg servera.

Ugled ip-a određuje nekoliko čimbenika, poput sadržaja prosječnih poruka, poruka koje često završavaju u neželjenoj pošti, ukupne količine poslanih e-poruka, poruka poslanih na nepostojeće poštanske sandučiće (ovo je tipično ponašanje pošiljatelja neželjene pošte). Sve se to koristi za određivanje reputacije vaše ip addrese. Ako poslužitelj primalac gleda na ovu reputaciju, on može odrediti hoće li dostaviti poštu primatelju ili ne.

Logotip stručnjaka za neželjenu poštu

Ako niste kupili Cloud / VPS od nas, ali jedan od planova zajedničkog hostinga , gore navedeno se ne odnosi na vas. Odlazna pošta ne prolazi preko ip-a web servera, već preko naših odlaznih ip-a sa SpamExperts-a.

Napomena: SpamExperts je takođe moguć za Cloud kupce, najbolje je da ovo pošaljete e-poštom uz našu prodaju.

 

Reputacija domene

Baš kao i IP adresa, određena domena takođe može stvoriti reputaciju. U malo vjerojatnom slučaju da je vašu domenu zloupotrijebio haker koji je poslao tisuće e-poruka putem vašeg imena domene, velike su šanse da će razne strane tu domenu imati na listi poznatih domena putem kojih se šalje puno neželjene pošte. To može dovesti do toga da primatelj vaše pošte odbije. Na primjer, poruka o grešci koju možete vratiti je ” Naš sistem je otkrio da je ova poruka vjerovatno sumnjiva zbog vrlo slabe reputacije domene koja šalje. Da bismo najbolje zaštitili svoje korisnike od neželjene pošte, poruka je blokirana. “.

Nažalost, zapravo ne postoji način da se riješite ove reputacije. Na primateljima je da li žele koristiti ovu reputaciju. U većini slučajeva s vremenom će se reputacija domene vratiti u normalu, naravno, ovisno o odlaznim e-porukama s te domene.

 

Neželjeni filtri primalac stranke

Većina hostova koristi javno poznate liste koje pokazuju da li je određeni pošiljatelj ili odlazeća IP adresa poznata po slanju neželjene pošte . Ove liste se takođe provjeravaju kada vršite test prometa pošte na mail-tester.com. Čim se nađete na takvoj listi, možete nas kontaktirati poštom i mi ćemo vam pomoći s odgovarajućim rješenjem.

Backscatterrer

Jedini izuzetak na ovim listama neželjene pošte je Backscatterer . Backscatterer.org sadrži servere sa crne liste koji koriste takozvane naslove “provjera pošiljatelja”. Ovo je općeprihvaćeno ponašanje i u skladu s pravilima SMTP-RFC 5321. Budući da backscatterer.org ne slijedi službena pravila, većina (legitimnih) poslužitelja pošte nalazi se na crnim listama širom svijeta. Zbog toga stranka to nikada ne koristi za blokiranje e-pošte i možete to zanemariti.

SpamRL

SpamRL funkcionira na osnovi domene da vidi ima li puno neželjene pošte s adrese. Ako se vaša domena pojavi na ovoj listi, stranka može odbiti vašu e-poštu na osnovu ovoga. Dobit ćete e-poruku s ovom porukom: ” 550 URL u ovoj e-pošti (DOMEN) naveden je na https://spamrl.com/ “, gdje je DOMAIN vaše ime domene.
Vaša domena može biti navedena ako je poslala neželjenu poštu, iako u praksi vidimo i unose za novoregistrirane domene pa izgleda da za to nema logičnog razloga. Najbolje možete zatražiti uklanjanje sa web stranice SpamRL ili kontaktirati info@ed-vision.com .

Spisak sivih listića

Lista greylista je metoda za razlikovanje neželjenih servera od zdravih servera. To se postiže radom s bijelom i neobaveznom crnom listom. Kada je aktivna lista greylista i e-pošta pošiljatelja stigne na server radi isporuke, poslužitelj će provjeriti bijelu i crnu listu da li može biti isporučen. Kada je uključen nepoznati pošiljatelj, e-pošta će u početku biti odbijena s obavještenjem pošiljatelju da je to zbog popisa sivih stranica.

Nakon izvještaja o stavljanju sivih listića, zdrav poslužitelj će kasnije pokušati ponovo dostaviti e-poštu, nakon čega poslužitelj primatelj može odlučiti da je ovo zaista zdrav server i prihvatiti e-poštu. Kao pošiljatelj često automatski dolazite na bijelu listu, što znači da će ubuduće e-poruke stizati odmah. Pošiljatelj neželjene pošte koristi ono što nazivamo nezdravim serverom, ovo je samo namijenjeno za slanje. Neželjena e-pošta koja se vrati putem popisa sivih stranica formira vrlo veliki red koji pošiljatelju neželjene pošte nije potreban, pa neće biti ponovno poslan. Na ovaj način, stavljanje sivih listi može biti korisna metoda za razlikovanje neželjenih servera od normalnih servera.

Problem s popisom sivih lista je taj što vi kao krajnji korisnik imate puno problema s tim. Može se dogoditi da stranci pošalju e-poštu i da dobijete ovu poruku ” Razlog kašnjenja: SMTP greška s udaljenog poslužitelja pošte nakon završetka podataka: 421 4.2.0 MXIN613 Vrijeme čekanja na sivoj listi aktivno. Molimo pokušajte kasnije. “. To znači da je lista e-pošte blokirala vašu e-poštu i zabilježio vaše podatke. Ako ponovo pošaljete e-poštu, prepoznat će vas i dopustiti. Ovisno o postavkama prijemnika, može se dogoditi da vas odmah ne dodaju na bijelu listu.

Ikona sivog lista

Veliki besplatni dobavljači e-pošte (Gmail, Hotmail, Outlook, Live, Yahoo, itd.)

Najveći provajderi besplatne e-pošte kao što su Gmail, Hotmail, Live i Yahoo koriste vlastite filtere za neželjenu poštu. Nažalost, u mnogim slučajevima ove strane vašu ne-neželjenu poruku označavaju kao neželjenu poštu. Nažalost, tu se ne može puno učiniti jer razlog za blokadu ne možete vidjeti iz njihovih filtera za neželjenu poštu.

Ako i dalje nailazite na probleme kada davatelj usluge prijema označava vašu e-poštu kao neželjenu poštu, možete se naravno obratiti tim stranama. Nažalost, prema našem iskustvu ove stranke ne mogu pružiti puno informacija o načinu na koji su ove e-adrese označene kao neželjena pošta ili izbrisane zbog neželjene pošte. Ove stranke nude usluge e-pošte uz naknadu, pa su oprezne s pružanjem ovih podataka ili kontrolom nad filtrima koje koriste. Ako koristite dobavljača besplatne e-pošte, u osnovi se odričete ove kontrole i koristite uslugu na vlastiti rizik, što otežava utvrđivanje zašto se vaše e-adrese filtriraju ili brišu zbog neželjene pošte.

Sigurni pošiljatelji

Određeni besplatni dobavljači e-pošte, poput Hotmaila,  rade sa sistemom protiv neželjene pošte koji gleda na domenu e-pošte. Ako se ova domena ne pojavi na listi kontakata sigurnog pošiljatelja primatelja i nije primila e-poštu s te domene prije nego što će biti smještena u mapu bezvrijedne pošte. Primatelji vaših e-adresa to mogu riješiti dodavanjem vaše adrese e-pošte na ovaj popis sigurnih pošiljatelja.

Primatelj može dodati vašu domenu na listu sigurnih pošiljatelja slijedeći ove korake:

Korak 1. Prijavite se na svoj račun e-pošte.
Korak 2. U gornjem desnom uglu stranice poštanskog sandučića kliknite ikonu zupčanika i kliknite More mail settings.
Korak 3. U odjeljku Sprečavanje neželjene e-pošte kliknite na Safe and blocked senders.
Korak 4. Kliknite Safe senders.
Korak 5. Na popisu sigurnih pošiljatelja unesite adresu e-pošte ili ime domene adrese e-pošte.
Korak 6. Kliknite Add to list.

Hotmail više neće vidjeti vašu poštu kao neželjenu poštu i dostavit će je u pristiglu poštu.

 

Neka obrazac web lokacije bude poslan poštom putem SMTP servera

Prema zadanim postavkama, većina CMS sistema ne šalje e-poštu putem SMTP servera za odlaznu poštu. Ako koristite obrazac za kontakt ili, na primjer, sistem za naručivanje , može se dogoditi da on takođe ne koristi SMTP server za slanje pošte. U tom slučaju, račun sistem na web server koji je povezan sa svojim cPanel korisnik koristi. Nedostatak ovoga je što ovo nije stvarna adresa e-pošte s kojom možete slati e-poštu i što se ovo poštansko sanduče koristi kao adresa za sve. Stoga nije prikladan za odlazne e-poruke , mnogi primatelji će ih vidjeti kao neželjenu poštu i zanemariti ih.

Za konfiguraciju obrazaca za kontakt na WordPressu ili prilagođenoj kodiranoj web lokaciji, takođe pogledajte :  Zašto moj obrazac za kontakt ne radi ispravno?

 

rDNS

DNS vaše domene kontrolira način na koji se obrađuju zahtjevi na vašoj domeni i na koje servere, uključujući promet e-pošte. rDNS je skraćeni naziv za obrnuti DNS koji ljudi koriste za ‘prevođenje’ ip-a u ime hosta poslužitelja. Iako to nije nužno potrebno za e-poštu, na Cloud serveru se može dogoditi da naiđete na primatelja koji odbija vašu e-poštu zbog nemogućnosti pronalaženja rDNS-a. Ako koristite Zajednički hosting, to vam neće smetati jer je već postavljen na svim našim serverima.

Ako želite postaviti rDNS, najbolje je da kontaktirate našu podršku. Ovo možemo dodati ili promijeniti za vas tako da IP vašeg Cloud servera vraća ime hosta kao odgovor na rDNS zahtjev (na primjer, nslookup na ip-u).

 

Kako do 100% uspješne isporuke?

Nažalost, stopostotna uspješnost slanja e-pošte je nemoguća jer i dalje ovisite o tome kako se primaoc odnosi prema vašoj e-pošti. Najbolji rezultati mogu se postići provođenjem svih provjera provjere koje tester pošte naznači, tako da ne može biti tehničkog razloga da svoju poštu vidite kao neželjenu poštu, a važan je i sadržaj poruke. To povećava šansu da e-adrese neće završiti u neželjenoj pošti vašeg primatelja. Međutim, ove radnje ne garantiraju stopostotnu dostavu poštanskih sandučića.

Ako više nema tehničkog razloga da e-poštu smatra neželjenom poštom, ali se to i dalje događa, najbolje je kontaktirati primaoca. Razlog za to mogu pronaći u svojim dnevnicima pošte.

< SPF zapisi – šta su to i kako ih koristiti?
Sadržaj

Zahtjev za ponudom

Iniciranje sastanka