fbpx

Kako prenijeti WordPress web stranicu?

Putanja:
< Sve teme

Kada premještate web stranicu, morate uzeti u obzir nekoliko stvari. Vaša web lokacija sastoji se od niza elemenata do kojih je moguće doći kao web lokacija zahvaljujući imenu vaše domene. Ako samo prenesete domenu, web stranica ne ide zajedno s njom, ako to želite učiniti, također morate premjestiti datoteke i bazu podataka. U ovom članku raspravljamo o tome kako to možete učiniti s WordPress web lokacijom.

WordPress.com i WordPress.org

Prvo na što biste mogli naići je razlika između WordPress .com i WordPress .org . Bez kompliciranja, razlika između njih dvije je prilično jednostavna:

  • WordPress .com : Domaćini su kreatori samog WordPressa, nije potrebna instalacija i nema pristupa bazama podataka niti datotekama. WordPress je što jednostavniji.
  • WordPress. org : Ne hostiraju ga tvorci WordPressa, ali na hostu po vašem izboru, ovo se naziva i WordPress koji samostalno hostira. Instalacija je izvršena ručno i općenito postoji pristup bazama podataka i datotekama.

Ako vašu web lokaciju hostira stranka za web hosting, tj. WordPress .org , tada je potreban samo pristup datotekama i bazama podataka da biste mogli prenijeti vašu web stranicu 1 na 1. Objasnit ćemo kako to možete učiniti kasnije u ovom članku .

Ako je vaša web lokacija trenutno s WordPress .com , to znači da je premještanje web stranice izuzetno teško. Napokon, pristup bazi podataka i datotekama potreban je da biste mogli sve pravilno prenijeti 1 na 1. Moguće je izvesti tekstove vaše web stranice i uvesti ih u instalaciju .org, ali svoj izgled (temu) morate potpuno redizajnirati.

Napomena: U ovom članku ne raspravljamo o premještanju WordPress .com web stranica, jer WordPress.com ne dopušta instalaciju dodataka nezavisnih proizvođača.

 

Duplikator

Duplikator logo

Duplikator – WordPress dodatak za migraciju , koji se naziva i Duplicator je WordPress dodatak usmjeren na premještanje vaše web stranice WordPress na drugi server ili račun. Ovim dodatkom možete prenijeti cijelu WordPress web stranicu, uključujući upravljačku ploču, na svoj cPanel račun na Ed-vision, ali i na drugi hosting. Za ovo je potreban pristup upravljačkoj ploči vašeg trenutnog WordPress web mjesta za instaliranje i postavljanje dodatka. Dodatak će skenirati vašu web stranicu i spakirati sve zajedno za prijenos na novu lokaciju.

Mali broj funkcija Duplicatora su:

  • Premjestite, migrirajte ili klonirajte WordPress web lokaciju između domena ili hostova bez zastoja
  • Pretvorite web lokaciju uživo za razvoj na vašem lokalnom hostu
  • Prenesite WordPress web lokaciju sa jednog hosta na drugog
  • Ručno izradite sigurnosnu kopiju WordPress web lokacije ili njenih dijelova
  • Kopirajte web lokaciju uživo u scensko okruženje ili obrnuto
  • Skupite cijelu WordPress stranicu za jednostavnu ponovnu upotrebu na drugim domenima ili web lokacijama
  • Izvršite potpunu WordPress migraciju bez muke sa sql skriptama za uvoz / izvoz

Da biste koristili Duplicator , preporučujemo QuickStart priručnik Duplicator od kreatora dodatka koji detaljno objašnjava kako premjestiti vašu web stranicu.

 

Prenesite ručno

Za ručno prebacivanje trebate pristup do upravljanje datotekama ili FTP vašeg trenutnog hostinga vaše web stranice. Također morate imati pristup u baze podataka ili barem imati mogućnost za izvoz. Način na koji to možete učiniti razlikuje se po hostu, pa je najbolje da to provjerite kod svog trenutnog pružatelja usluga hostinga. Takođe vam je potreban pristup datotekama i bazama podataka na Ed-vision serveru. U donjim koracima objašnjavamo kako sve možete prenijeti korak po korak.

Imajte na umu da je promjena starog hostinga u potpunosti vaša odgovornost. Ne pružamo podršku za ručno prenošenje vaše web stranice, opisali smo korake što je opširnije moguće. U slučaju da to sami ne možete riješiti, možete koristiti i našu uslugu.

 

Koraci za izvoz vaše web stranice

Oprez! Budući da se po hostinzima razlikuje kako možete pristupiti bazama podataka i datotekama, s cPanelom opisujemo sljedeće korake. Najbolje je pitati trenutnog domaćina koji se interfejs koristi i kako to funkcionira, pogotovo ako se to razlikuje od cPanel metode koju ovdje opisujemo.

Korak 1) Prijavite se na cPanel i kliknite na File manager u kategoriji Files .

Upravljanje datotekama cPanel

Korak 2) Idite do korijena dokumenta, gdje se nalaze datoteke vaše WordPress instalacije, s cPanelom ovo je public_html za primarnu domenu. Dvaput kliknite na ovo da biste ga otvorili.

public_html upravitelj datotekama

Korak 3) Kliknite Settings u gornjem desnom dijelu trake zadataka, a zatim potvrdite okvir za Show hidden files (dotfiles) ako to već nije omogućeno i kliknite Save.

Postavke

Korak 4) Odaberite sve datoteke i kliknite Compress u gornjem desnom dijelu trake zadataka.

Dugme za kompresiju

Korak 5) Na ekranu koji se sada otvara odaberite Zip arhivu praćeno tipkom Compress File(s), server će sada sve datoteke staviti u 1 veliku .zip arhivu. Možete odrediti drugo ime datoteke na dnu ekrana prije nego što započnete komprimiranje.

Opcije kompresije datoteka

Sažeti napredak

Korak 6) Odaberite novostvorenu zip datoteku , u ovom primjeru ovo je wp-admin.zip, i kliknite Download. Preuzmite datoteku u mapu na računaru koju ćete kasnije lako pronaći.

Preuzmi datoteku

Korak 7) Wp-config.php naći ćete među datotekama koje ste preuzeli. Ovdje ćete pronaći niz linija koje izgledaju otprilike ovako:

/** The name of the database for WordPress */
define('DB_NAME', 'example_wordpress');

/** MySQL database username */
define('DB_USER', 'example_wordpress');

/** MySQL database password */
define('DB_PASSWORD', 'example123');

Korak 8) Idite na početni zaslon u cPanelu i kliknite na phpMyAdmin .

phpMyAdmin cPanel

Korak 9) U lijevom stupcu phpMyAdmin, odaberite  bazu podataka koja ima isto ime kao ona iz vašeg wp-config.php. U gornjem primjeru baza podataka naziva se example_wordpress.

phpMyAdmin baze podataka

Korak 10) Sada kada ste odabrali bazu podataka, kliknite gumb Export na vrhu zaslona.

Izvoz

Korak 11) Izvoz baze podataka kao .sql fajl sa Quick metodom izvoz. Spremite datoteku na računar i spremite je u mapu u kojoj ćete datoteku kasnije lako pronaći.

Način izvoza

Korak 12) Čestitamo! Datoteke i baze podataka sada imate lokalno pohranjene na računaru i spremni ste za prijenos web stranice na novu lokaciju.

 

Koraci za uvoz datoteka

Kada sakupite sve datoteke i bazu podataka vašeg trenutnog hosta i lokalno ih sačuvate, možete ih početi prenositi na novi server. Datoteke ćemo prenijeti u donjim koracima putem upravitelja datoteka u cPanelu, ovo najbolje radi ako datoteke imate u zip arhivi. Naravno, ove korake možete izvesti i putem FTP-a ako želite. Ako je .zip datoteka prevelika za prijenos u File Manager, rješenje je i upotreba FTP-a.

Takođe pročitajte: Kako se mogu prijaviti putem FTP-a pomoću FileZilla?

Korak 1) Prijavite se na cPanel i kliknite  File manager u kategoriji Files .

Upravljanje datotekama cPanel

Korak 2) Idite do mape u kojoj se nalaze datoteke vaše WordPress instalacije, s cPanelom ovo je mapa public_html za primarnu domenu . Dvaput kliknite na ovo da biste ga otvorili. Ako se tiče Addon domene , ne biste trebali otvarati public_html, već odgovarajući korijen dokumenta  ove addon domene.

public_html upravitelj datotekama

Korak 3) Kliknite gumb Upload u gornjem desnom dijelu trake zadataka.

Dugme za otpremanje

Korak 4) Sada ćete vidjeti zaslon za prijenos . Ovdje odaberite zip arhivu koju ste prethodno preuzeli s prethodnog hosta. To možete i povući iz upravitelja datoteka na računaru na ovaj zaslon (povuci i ispuštaj). 

Ekran za prenos

Napredak slanja

Korak 5) Nakon završetka prijenosa možete zatvoriti ovaj prozor i vratiti se u upravitelj datoteka. Ovdje možete odabrati prenesenu zip arhivu i kliknite Extract na vrhu desno na traci zadataka.

Dugme za izdvajanje

Korak 6) Sada ćete dobiti ekran sa opcijama za izdvajanje zip arhive, jer ste datoteku već postavili u ispravnu mapu, možete ostaviti stazu kakva jeste i kliknuti na Extract File(s).

Opcije ekstrakta

Korak 7) Odaberite datoteku wp-config.php iz tek izdvojenih datoteka, ova datoteka sadrži osnovnu konfiguraciju web stranice, uključujući koju bazu podataka koristiti.

wp-config.php datoteka

Korak 8) Sada kliknite  Edit u gornjem desnom dijelu trake zadataka da biste otvorili wp-config.php u upravitelju datotekama upravitelja datoteka.

Dugme Uredi

Korak 9) Prvo ćete primiti poruku o kodiranju, koju možete zanemariti klikom na Edit .

Obrada poruke kodiranja

Korak 10) Sada pogledajte u dijelu koji govori o bazi podataka , korisnik baze podataka , lozinke za bazu podataka i hosta .

wp-config.php postavke baze podataka

Korak 11) Ostavite ovaj zaslon otvorenim i vratite se na drugoj kartici na glavni pregled u cPanelu gdje se mogu vidjeti sve funkcije (zaslon koji vidite kada se prijavite). Kliknite  MySQL®-databases.

Dugme MySQL-baze podataka

Korak 12) Na vrhu stranice možete stvoriti novu bazu podataka, unijeti ime baze podataka koje još ne postoji i kliknuti Create Database. U ovom primjeru bazu nazivamo ed-vision_wordpress, u ovom primjeru korisnik ed-vision je cPanel korisničko ime i stoga je uvijek dio imena baze podataka. Nakon kreiranja baze podataka dobit ćete obavijest da je uspjela i možete se vratiti na stranicu MySQL baza podataka.

 

Korak 13) Idite na MySQL korisnički odjeljak gdje možete dodati novog korisnika. Unesite ime za korisničko ime , isti princip kao i za bazu podataka. Radi praktičnosti koristimo isto ime za korisnika kao i kod baze podataka.

 

Korak 14) Sada kliknite gumb Password Generator da biste stvorili sigurnu lozinku za korisnika baze podataka.

Dugme generatora lozinke

Korak 15) Generirajte slučajnu lozinku i kopirajte je na sigurno mjesto. Nakon toga postavite kvačicu na Kopirao sam ovu lozinku na sigurno mjesto i kliknite  Use Password .

Generator lozinki

Korak 16) Lozinka se automatski unosi za vas, kliknite  Create User.

Dugme Kreiraj korisnika

Korak 17) Sada kada je korisnik stvoren, povezat ćemo ga s bazom podataka tako da vaša web stranica putem korisnika može pristupiti podacima u vašoj bazi podataka. Odaberite novostvorenog korisnika i bazu podataka i kliknite Dodaj .

 

Korak 18) Da biste korisniku dali pristup bazi podataka, potrebna su vam tačna dopuštenja, za WordPress dodijelite sva dopuštenja i kliknite  Make Changes da biste to primijenili.

Upravljanje korisničkim dozvolama

Korak 19) Idite na karticu na kojoj je otvoren uređivač teksta wp-config.php. Promijenite ime baze podataka , korisnika i lozinku podacima koje ste kreirali u MySQL bazama podataka u prethodnim koracima i kliknite Save Changes.

wp-config.php prilagođene db vrijednosti

Dugme Spremi promjene

 

Koraci uvoza – Baza podataka

Kada prenesete sve datoteke na novi poslužitelj, možete započeti uvoz izvoza baze podataka. Ovo je .sql datoteka koju ste izvezli sa starim hostom. Prije ovog korak-po-korak, već smo izvršili potrebne pripreme za prethodne korake. Ako niste dovršili korak po korak plan uvoza datoteka, preporučujemo da prvo izvršite korake 11 do 18 prije nego što nastavite s ovim korakom za bazu podataka.

Napomena: Ako je vaša izvezena baza podataka veća od 50MB, neće je biti moguće uvesti putem donjih koraka. Rješenje za ovaj problem je korištenje SSH za prijenos baze podataka.

Takođe pročitajte :  Kako da prenesem bazu podataka sa SSH?

Korak 1) Prijavite se na cPanel i kliknite  phpMyAdmin .

phpMyAdmin dugme

Korak 2) Odaberite  bazu podataka  u lijevom stupcu phpMyAdmin-a koja ima isto ime kao ona iz vašeg wp-config.php . U gornjem primjeru baza podataka naziva se ed-vision_wordpress.

 

Korak 3) Sada kada ste odabrali bazu podataka, kliknite gumb Import na vrhu ekrana.

Dugme za uvoz

Korak 4) U pregledu Uvoz u bazu podataka kliknite Browse i odaberite svoju datoteku .sql baze podataka na računaru. Ostavite postavku na zadanim vrijednostima i kliknite Start , ovisno o veličini koja može potrajati prije nego što se uvoz završi.

Uvoz u bazu podataka

Korak 5) Čestitamo, sada ste uspješno uvezli bazu podataka i premiještanje Vaše web stranice je završeno.

< Kako mogu zaštititi svoju WordPress web lokaciju?
> WordPress optimizacije za bržu web stranicu
Sadržaj

Zahtjev za ponudom

Iniciranje sastanka